Wil je ervaren hoe het voelt om sprakeloos te zijn?

Wat vliegt de tijd. Het lijkt nog maar kort geleden dat ik intens zenuwachtig voor een volle zaal een presentatie gaf over MijnBorne2030. Een presentatie over de eerste gemeente in Nederland die het maken van een toekomstvisie helemaal overliet aan de gemeenschap. We begonnen met 20 partners aan een zoektocht hoe we dat zouden aanpakken en eindigden met een visie waarop duizenden mensen hun stem uitbrachten.

Voor de Galjaardprijs waren natuurlijk ook in dat jaar, 2011, veel meer kanshebbers. Ik herinner me een bijzondere picknick en een geweldige campagne van Rijkswaterstaat. Ik weet nog hoe ik onder de indruk was van de Donorcampagne en alle andere ‘groten in de communicatie’. Soms met weinig middelen, soms dankzij de inzet van dure bureaus. Maar stuk voor stuk vernieuwend, inspirerend en effectief.

Daar stond ik. Te vertellen over iets waarvan ik pas later ontdekte dat het ‘decisional accountability’ heet. Afgaan op je gevoel. Beloven dat je ergens uitkomt, maar niet precies aangeven hoe. Ik vertelde over de BorneBox, waarmee we de straat opgingen om de mening van de burger op te halen. Mijn inzet: een oproep op LinkedIn zodat ondernemers een camera sponsorden voor de lokale omroep. Inzet van de lokale omroep: overal zijn waar de Bornenaar was als dank voor de “geregelde’ camera. Ik vertelde over de stembussen bij iedere supermarkt, die ik daar geplaatst had vanuit het idee dat toch iedereen boodschappen moet doen en zo getriggerd werd om te stemmen. Over de tweet van een jongere dat het ‘lekker eenvoudig was om de stemkaarten uit die bussen te stelen omdat er geen slotjes op zaten’. Mijn reactie: vervoer regelen, slotjes regelen, overal langs, slotjes eraan, bedanktweet met tekst ‘top dat je zo alert was! Gefixed!’ en een foto van een stembus met slotje. Stond in geen enkel draaiboek. Gewoon doen.

Ik vertelde hoe belangrijk de ambassadeursgedachte is. Hoe vol de zalen zijn wanneer niet de gemeente de vraag stelt om te praten over ‘onze toekomst’, maar de sportvereniging, de school, de wijkvereniging, de ouderenbond. Waarom? Omdat dat menselijke maat betekent, 1-op-1 communicatie (een van de huidige Logeiontrends). Tijd vooruit? In het Twents deed ik de bejaarde man na, die aangaf dat het hem niks deed omdat hij in 2030 toch niet meer zou leven. En ik liet zien wat er met de zaal vol senioren gebeurde toen niet ik als gemeenteambtenaar, maar onze ambassadeur (de huismeester van het complex) die de mensen persoonlijk kende daarop reageerde: ‘denk dan aan Bas en Femke’ (zijn kleinkinderen zo leerde ik later). De zaal veerde op en daar kwamen de ambities voor onze toekomst, zoals veilige spoorovergangen.

Daar stond ik tijdens de Galjaarddag 2011. Bloednerveus. Ondanks dat, wonnen we de publieks- en de juryprijs en ik was overdonderd, sprakeloos. Dat zei ik ook, “ik sta normaal nooit met mijn mond vol tanden, maar nu ben ik sprakeloos.” Het was overigens ook de laatste keer dat ik me kan herinneren dat dàt ooit is gebeurd….

Daarna stapte ik in een sneltrein van mooie professionele momenten. Naast het gelukzalige feit dat Borne sindsdien nooit meer is verward met Born, bracht het mij persoonlijk een prachtige uitbreiding van mijn netwerk. Ik mocht spreken op de meest uiteenlopende congressen, begon zelfs naast mijn werk als communicatieadviseur een eigen bedrijfje (www.communicatiefilosoof.nl) en mag mijzelf in Borne nu ook overheidsparticipatieadviseur noemen.
Tot op de dag van vandaag ben ik trots dat ik ingelijfd ben in de Galjaardcommissie, waarin we de mooiste parels uit ons vak voorbij zien komen.

21 april is de Galjaarddag 2016. We doen er alles aan om er weer een prachtige belevenis van te maken voor iedereen met communicatiebloed in de aderen. Naast een prachtige collegetourachtige Galjaardlezing, zijn er natuurlijk ook weer de mooiste communicatiehoogstandjes uit ons land. Welke? Dat bepaal jij. Zend nu jouw casus in op www.galjaarddag.nl en wie weet ben jij op 21 april ook even sprakeloos. Dat voelt voor een communicatiemens best goed. Ik kan het weten.

Miranda Mulder
Gemeente Borne
@mirandammulder