Black lives matter, coronawaarheid, boerenprotesten; niet de minste issues die ons bezighouden. Steeds vaker heb je als communicatieadviseur te maken met verdeeldheid in de samenleving, met polarisatie. De ultieme best practice heeft het daglicht nog niet gezien, zo die al bestaat. Bart Brandsma, keynotespreker van PubCom20 helpt ons met zijn polarisatiedenkkader zoeken naar strategieën voor meer verbinding. Tegelijkertijd nodigt hij ons uit te leren verdragen dat we niet alles kunnen veranderen.

Volgens Brandsma hebben communicatieadviseurs een belangrijke rol als sprake is van polarisatie: “Het denkkader over polarisatie dat ik ontwikkeld heb in mijn boek Polarisatie, bevat een koffer vol instrumenten voor communicatieadviseurs. Jullie vak wordt er alleen maar leuker van, omdat je met deze instrumenten meer in verbinding kunt komen te staan met de mensen voor wie je werkt. Het belangrijkste is dat je het hele speelveld moet leren kennen. Wie zijn de informele leiders? De wijkagent, kleuterjuf, jongerenwerker et cetera. Ga met ze praten, luister wat hen bezighoudt en wie zij weer belangrijke spelers vinden. Op die manier werk je aan een lokale polarisatiekaart. Zo kun je erachter komen welke wij en zij er tegenover elkaar kunnen komen te staan. Ook kun je ontdekken wie mogelijke bruggenbouwers zijn en met hen onderzoeken hoe zij zo kunnen acteren dat zij geen brandstof voor de polarisatie leveren.”

Een polarisatiekaart maken doe je bij voorkeur in ‘vredestijd’. “Is er een sluimerend issue, of een landelijke storm die lokaal zal gaan waaien: zorg dan dat je de lokale polarisatiekaart kent rondom dat issue.” Maar bovenal heeft Brandsma een pleidooi voor de communicatieadviseur: “Soms is geen interventie doen de beste aanpak, maar dat vraagt geduld én lef. De vraagstukken van polarisatie zijn altijd heftig en intens en lijken altijd te vragen om onmiddellijke actie. Om dan juist ook tijd te maken voor reflectie, toon je leiderschap”, aldus Brandsma.

Het volledige interview met Bart Brandsma vind je in de nieuwe C, die vanaf vrijdag 25 september bij de leden op de mat valt.