Friso Fennema, directeur Communicatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, is de nieuwe voorzitter van de Galjaardprijs-jury. Jaarlijks wordt door Logeion tijdens het PubCom-congres in het najaar de Galjaardprijs uitgereikt aan een bijzonder communicatie-initiatief uit het publieke domein. De vakjury, die naast Friso Fennema bestaat uit Arjen van Leeuwen (Van Leeuwen Communicatie), Esther Bunnik (VNG), Annette Klarenbeek (Hogeschool Utrecht) en Cor Vos (gemeente Amsterdam), selecteert en beoordeelt de inzendingen en kiest het winnende project. Friso vertelt: “In het publieke domein zie je met regelmaat pareltjes voorbij komen. Projecten die het verdienen om landelijk in de schijnwerpers te worden gezet als bron van inspiratie, maar ook om van te leren. De Galjaardprijs is inmiddels uitgegroeid tot een gezaghebbende communicatieprijs.”

Friso, vorig jaar stond je op het PubCom-podium als keynotespreker. Dit jaar treed je toe tot de Galjaard-jury als voorzitter. Waarom vind je dit belangrijk om te doen?
“De prijs is een beloning voor bijzonder werk, staat symbool voor de vele pareltjes in ons vak en zet hopelijk vakgenoten aan tot vernieuwing. Als voorzitter vind ik het eervol verder te kunnen bouwen aan een mooie traditie en bij te kunnen dragen aan de vakontwikkeling in het publieke domein”, zegt Friso. Hij vervolgt: “Ons vak is relevant, dat is deze coronatijd eens te meer duidelijk geworden. Om met elkaar beter te worden, is het belangrijk te inspireren en continu op zoek te gaan naar de pareltjes die glinsteren. Als communicatiedirecteur van een ministerie vind ik dat ik een bijdrage moet leveren aan de vakontwikkeling en de versterking van het communicatienetwerk. Wij – rijksambtenaren – zitten te veel in onze Haagse bubbel. Iemand als Guido Rijnja geeft het goede voorbeeld: nieuwsgierig zijn, reflecteren, altijd op stap om de black box van de overheid te openen en leergierig het werk van anderen tot zich te nemen. Als ik dan gevraagd wordt om het stokje van hem over te nemen, is er maar één antwoord denkbaar.”

Dit jaar is de rode draad van PubCom20 de Logeion-trend ‘Verdeelde samenleving, gedeelde toekomst’. Herken jij deze trend?
“Absoluut! Met één kanttekening: de samenleving is altijd verdeeld geweest en zal altijd verdeeld blijven, we zijn nu eenmaal verschillend. De polarisatie is alleen zichtbaarder en heftiger dan ooit en mijn indruk is dat dit mede komt door moderne communicatiekanalen als social media. De beknoptheid, de snelheid en het verdwijnen van hiërarchie in informatie leiden tot verruwing. Tegelijk willen we uiteindelijk allemaal hetzelfde, namelijk een fijn leven met onze dierbaren. En dat zullen we met elkaar moeten rooien. Communicatie kan deel van het probleem zijn door verdeeldheid te zaaien. Gelukkig is het ook deel van de oplossing door via bruggen te slaan een gedeelde toekomst te helpen creëren”, vindt Friso.

Kan je iets vertellen over de bril waarmee jij samen met de vakjury gaat kijken naar de inzendingen?
Friso vertelt: “De jury komt binnenkort voor het eerst bijeen, dus dat moeten we nog gaan bepalen. De criteria Impact, Innovatie, Inspiratie zullen zeker een rol bij de beoordeling spelen. Er is veel goede communicatie, maar waar ik naar op zoek ga, is dat bijzondere. Die glinstering in het werk die je blik vasthoudt, dat deuntje uit je lievelingssong dat je aandacht trekt, die originele gedachte die je op het verkeerde been zet. Een gevoel van ‘Hé, wat gebeurt hier?’. Dus… heb je een project of ben je betrokken bij een initiatief dat je graag wil delen met vakgenoten? Schrijf vooral in, dat kan tot uiterlijk 14 augustus.”

Pubcom vindt plaats op 29 oktober, gaan we dan met veel vakgenoten bij elkaar komen in het Spant?
“Dat is nog onzeker, maar ik vrees van niet. Het wordt nu al een historische editie, want de organiserende commissie vanuit Logeion gaat er waarschijnlijk een bijzonder online event van maken. Hoe dat er uit gaat zien, weet ik niet precies, ik laat me graag verrassen. Deze tijd vraagt om improvisatie en innovatie. Blok in ieder geval 29 oktober alvast in je agenda zou ik zeggen. Er komt een mooi programma en je wilt natuurlijk weten wie de prijs ontvangt”, zegt Friso.