PubCom19, het Nationaal Congres Publieke Communicatie. Bijna 250 communicatieprofessionals reisden af naar Bussum waar in de middag een programma van start ging boordevol inspirerende sprekers. Net als vorig jaar was de dag onder leiding van Inge Wallage. Friso Fennema, directeur Communicatie Ministerie Infrastructuur en Waterstaat, trapte de middag af met een keynote waarin hij sprak over de rol die communicatie speelt bij polarisatie.

 

In 2001 heeft Jacques Wallage, die vorig jaar ook op het congres sprak, gepleit om communicatie het hart van overheidsbeleid te maken. Vandaag vond Friso dat we nog een stap verder moeten gaan en communicatie het hart van de samenleving moeten maken. Daarna hielden een drietal ‘leading ladies’ een korte lezing over hun kijk op polarisatie. Froukje de Jonge, Fidan Ekiz en Hanneke Felten kwamen in hun lezingen met mooie voorbeelden uit de praktijk en persoonlijke ervaring. Vervolgens gingen ze met elkaar en het publiek in discussie over het onderwerp. De volle zaal met deelnemers verdeelde zich vervolgens over verschillende inspiratiesessies en workshops, van onder andere de vijf finalisten van de Galjaardprijs 2019 en verschillende partners waaronder Publiquest, Bind, SRM en Babbage Company.

 

Tot slot kwam het gezelschap weer samen voor een interview met Shada Islam het spannende moment waar de finalisten heel de dag naar uitkeken: de uitreiking van de Galjaardprijs. Guido Rijnja, voorzitter van de jury, stond stil bij de variëteit van de inzendingen. Hij benadrukte dat deze inzendingen laten zien dat communicatie een zeer belangrijke rol speelt in de publieke sector. De publiekslieveling werd, met 38 procent van de stemmen, het project ‘Bring Back The Youth (#BBTY). De jury was het unaniem eens en reikte de Galjaardprijs 2019 uit aan het project ‘We Live Here’ van de gemeente Amsterdam.

 

De middag is samengevat door Videonieuwsbericht in onderstaande video, bekijk hem snel!