JIJ & Overijssel heeft donderdag de Galjaardprijs 2016 gewonnen. JIJ & Overijssel jaagt actief op goede ideeën uit de samenleving en brengt deze naar het Provinciehuis. Hiermee verkleinen zij de kloof tussen inwoner en provinciale overheid. De prijs voor de beste casus binnen de publieke communicatie wordt jaarlijks toegekend door Logeion.

 

De jury was vol lof over JIJ & Overijssel. Juryvoorzitter Guido Rijnja: “Wat wordt op dit moment het meest van dit communicatievak gevraagd?  Verbind wat we ‘buiten’ noemen naar ‘binnen’. Maak duidelijk wat invloed je echt waard is en laat je onverschrokken verrassen.” Heidie van den Brink van online communicatiebureau Boerdam is heel trots op het winnen van de prijs. “Ik ben trots en blij. Vooral dat het geduld en het doorzetten is gewaardeerd door de jury.” Bijzonder aan het project is de co-productie tussen een online communicatiebureau en de provincie. Ferenc van Damme, communicatiestrateeg bij de provincie vult aan: “Deze prijs is een bevestiging van de veranderende positie van communicatie in het maken van beleid.”

Publieksprijs
‘Almere zoekt pleegouders’ won de publiekprijs. Er werden 4.404 stemmen uitgebracht en de crossmediale wervingscampagne  om minstens 15 nieuwe pleeggezinnen te werven in Almere kreeg 43% van de stemmen. De overige drie finalisten voor de Galjaardprijs waren: gladheidsbestrijding gemeente Den Bosch, het Jongerenstadslab Den Haag en ‘NoorderBaanBattle’.  De jury van de Galjaardprijs koos de vijf finalisten uit 30 nominaties van 12 regionale jury’s en de Galjaardcommissie. Criterium voor deze keuze was de mate waarin projecten zich onderscheiden door inspiratie, innovatie en impact. Dit jaar werden 54 projecten ingezonden voor de Galjaardprijs.

Denise de Ridder
Na een jarenlange traditie van Galjaardlezingen was het dit jaar tijd voor een vernieuwende aanpak. In een interview met Jacqueline van de Sande (algemeen directeur Beaumont Communicatie) deelde prof. dr. Denise de Ridder (hoogleraar Universiteit Utrecht) de laatste kennis over nudging, zelfregulatie en andere inzichten voor succesvolle gedragsbeïnvloeding. De Ridder is hoofd van het Self Regulation Lab, waar zij onderzoek doet naar hoe mensen hun gedrag kunnen aanpassen.

De Galjaarddag vond plaats in het Provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag en werd mede mogelijk gemaakt door Videonieuwsbericht, Universiteit Utrecht en de provincie Zuid-Holland. Dagvoorzitter was Jeroen Koedam, hoofd communicatie Provincie Zuid-Holland. De Galjaarddag is vernoemd naar Chiel Galjaard, pionier van het vakonderwijs over overheidscommunicatie en oprichter van een van de voorlopers van Logeion, de Vereniging Voor Overheidscommunicatie. Hij overleed in 2002, in dat jaar werd de prijs ingesteld.