Tv-serie ‘Brabant Onder De Radar’
Samen Sterk Tegen Ondermijning

Brabant staat bekend om haar bourgondische gezelligheid, maar ook als pillenfabriek van Europa. We werken in Brabant hard aan een integrale aanpak tegen deze ondermijnende (drugs)criminaliteit. Maar, hoe krijg je die Brabander zover dat ze met ons mee de strijd aangaan? In Brabant Onder De Radar laten we zien wat er speelt in Brabant, wat we ertegen doen én wat je als Brabander zelf kan doen.

Drugsafvaldumpingen, witwassen, bedreiging en intimidatie van bestuurders, … Als de onderwereld de bovenwereld raakt, komt Brabant regelmatig in het nieuws. In Brabant Onder De Radar draaien we het verhaal om: in plaats van uit te gaan van onveilige situaties, staat de positieve kant centraal. Wat doen we om Brabant nog veiliger te maken? En, hoe kan de Brabander meedoen?

Preventie, vertrouwen en drempelverlagend

We hebben 3 doelstellingen:
Preventie. We maken van ondermijning een gespreksonderwerp aan de Brabantse keukentafels. Hoe groter de kennis, hoe weerbaarder de Brabander.
Vertrouwen vergroten. De provincie laat zien hoe ze samen met haar partners een positieve bijdrage levert aan de integrale aanpak van ondermijning.
Drempel tot melden verlagen. Brabanders worden geprikkeld om te melden. We laten zien dat melden werkt!

17 veiligheidspartners en 56 gemeenten
Brabant Onder De Radar is een productie van Provincie Noord-Brabant en Omroep Brabant, ondersteund door Connect Communicatie en Frame Freaks. Maar de serie is vooral een samenwerking met onze partners in veiligheid. Een samenwerking op zo’n grote schaal is uniek, maar alleen samen staan we sterk tegen ondermijning. De partners zijn vanaf dag één betrokken als cocreators. Zo komt iedereen naar voren vanuit hun eigen expertise.

Ondermijning is dichterbij dan je denkt
Overheidscommunicatie kan al snel belerend overkomen, zeker bij een thema als veiligheid. Daarom is gekozen voor een laagdrempelig medium waarin we de diepte induiken, mét een journalistieke bril. Echte verhalen laten zien over hoe ondermijning ons allemaal raakt.

Zeven afleveringen met elk een eigen onderwerp, van synthetische drugs tot witwassen. De serie is uitgezonden in het voorjaar van 2022, en wordt dit najaar herhaald. Elke aflevering duurt zo’n 12 minuten: behapbaar en kort genoeg voor YouTube.

Samen sterk in communicatie
Een serie zonder kijkers haalt haar doel niet. De provincie heeft haar eigen kanalen, maar daarmee bereiken we niet elke Brabander. Door ook communicatiekrachten te bundelen en in te zetten op de kanalen van de partners als intermediairs/mede-afzender. Hebben we ons bereik enorm vergroot.

Er is veel geïnvesteerd in interne communicatie. Een échte première, twee communicatietoolkits, een mediabibliotheek en contentplanning … Iedere organisatie heeft natuurlijk een eigen communicatiestijl. Daarom hebben we visuals, video’s en teksten van elke geïnterviewde op maat gemaakt. Én iedereen wist perfect op welk moment ze welk bericht konden plaatsen.

25% Meer anonieme meldingen
Met resultaat. Meer dan 380.000 unieke kijkers, zo’n 250 social media berichten, met een bereik van ruim 3.000.000, nationale media-aandacht en een lang item in RTL Boulevard en nog veel meer. Maar vooral: 25% meer anonieme meldingen. Iets waar we enorm trots op zijn.